Leerplicht
De Leerplicht vangt aan op de eerste schooldag van de maand volgende op die, waarin het kind de leeftijd van 5 jaar bereikt. Extra verlof buiten de vastgestelde vakanties en vrije dagen is vanaf dan niet toegestaan.
Er kunnen zich gewichtige omstandigheden voordoen waar verlof voor aangevraagd kan worden. Onder gewichtige omstandigheden worden omstandigheden bedoeld die buiten de invloedssfeer van de ouders en kind vallen. Te denken valt aan bruiloft, uitvaart, verhuizing etc.
Extra vrije dagen om eerder of langer op vakantie te kunnen gaan, worden niet als gewichtige omstandigheden aangemerkt.
Het verlof dient tijdig te worden aangevraagd bij de directie van school, door middel van het invullen van een verlofformulier.
Meer informatie over de verlofregeling, vindt u op onder op deze pagina.
Eerder op vakantie vertrekken, later terugkomen van vakantie of een dagje weg tijdens schooltijd wordt luxe verzuim genoemd. Wij als school zijn verplicht om het luxe verzuim direct te melden bij leerplicht. Gemeente Venlo hanteert een lik op stuk op beleid wat luxe verzuim betreft. Dit betekent dat er altijd proces verbaal wordt opgemaakt.
Aanvragen verlof
Indien u verlof wilt invragen voor uw kind, dan kunt u dit formulier invullen en inleveren bij de directie van de school. Er kan alleen een aanvraag gedaan worden op grond van gewichtige omstandigheden en/of vakantie vanwege de specifieke aard van het beroep. Uw verzoek dient tenminste acht weken voor het gevraagde verlof te worden ingediend.
Wet- en regelgeving
De Wet op het Primair Onderwijs geeft aan dat de leerplicht begint op de eerste schooldag van de maand volgende op die, waarin het kind de leeftijd van 5 jaar bereikt. Extra verlof buiten de vastgestelde vakanties en vrije dagen is niet toegestaan, behoudens voor kinderen van 5 jaar: deze mogen ten hoogste 5 uur per week vrij hebben; na toestemming van de directeur 10 uren.
Voor alle andere leerlingen geldt dat alleen in bepaalde dringende gevallen, door de leerplichtwet omschreven als ”gewichtige omstandigheden”, verlof gegeven kan worden om de school te verzuimen. In overleg met de directeur wordt de omvang van het verlof bepaald.
Extra vrije dagen om eerder of langer op vakantie te kunnen gaan, worden niet als gewichtige omstandigheden aangemerkt.
Het komt nogal eens voor dat verlof wordt gevraagd, nadat de vakantieafspraken al vastgelegd zijn. U bespaart uzelf en ons veel moeilijkheden en kwade gezichten. Wij willen u erop wijzen dat de ambtenaar leerplichtzaken van de Gemeente Venlo in onderling overleg met de directeuren heeft besloten streng op te treden bij constatering van ongeoorloofd verlof. Alle aanvragen voor extra verlof worden ingediend bij de directeur en worden na beoordeling schriftelijk vastgelegd. Advies in deze: Raadpleeg eerst het vakantierooster en neem in geval van twijfel over de juiste vakantiedata eerst contact op met de school alvorens vakantieafspraken te maken!
Om duidelijkheid in deze materie te verschaffen, bieden wij de richtlijnen hieronder aan.
Mag je je kind buiten de vakanties om mee op vakantie nemen?
In principe zijn ouders van schoolgaande kinderen verplicht zich te houden aan de vakantieperioden die de school vaststelt. Dit heeft te maken met de leerplichtwet. Deze wet kent echter de volgende uitzondering. Volgens de leerplichtwet kunnen kinderen maximaal tien schooldagen vrij krijgen als het door het beroep van één van de ouders niet mogelijk is dat zij tijdens de schoolvakanties met vakantie gaan. Een verzoek hiertoe moet worden ingediend bij de directeur van de school. Die moet beoordelen of 'het beroep op vrijstelling' terecht wordt gedaan. Hieronder staan de richtlijnen.
Richtlijnen verlof (vrijstelling van geregeld schoolbezoek) buiten de schoolvakanties:
1. Verlof in verband met religieuze verplichting (art.13)
Als richtlijn geldt dat voor het vervullen van plichten die voortvloeien uit godsdienst of levensovertuiging hiervoor één dag per verplichting vrij wordt gegeven. Het verzoek hiertoe dient u minimaal 2 dagen van tevoren schriftelijk in bij de directeur van de school.
2. Verlof (art. 13a/art. 11 onder f)
Bij wijze van hoge uitzondering kan de directeur van de school verlof voor vakantie buiten de schoolvakanties verlenen voor de gezinsvakantie! Een verzoek om vakantieverlof (op grond van artikel 13a/11 onder f Leerplichtwet 1969) dient u minimaal 8 weken voor de verlofperiode bij de directeur van de school in te dienen.
Verlof voor vakantie buiten de schoolvakanties kan alleen worden verleend indien de specifieke aard van het beroep van één ouder of feitelijk verzorger ertoe leidt dat de leerling alleen buiten de reguliere schoolvakanties met hen op vakantie kan gaan*. Het verlof voor vakantie kan door de directeur van de school, binnen bovenstaande voorwaarden slechts éénmaal per schooljaar voor maximaal 10 schooldagen (of te wel 2 lesweken) worden verleend en absoluut niet plaatsvinden in de eerste twee lesweken van het schooljaar. Voor een extra (wintersport) vakantie of een langer bezoek aan het geboorteland van de ouders mag wettelijk geen toestemming worden verleend door de directeur van de school.
3. Gewichtige omstandigheden (art.14): 10 schooldagen per schooljaar of minder.
Onder ‘andere gewichtige omstandigheden’ vallen situaties die veelal buiten de wil van de ouders en/of de leerling liggen. Een verzoek dient u vooraf of uiterlijk binnen twee dagen na ontstaan van de verhindering bij de directeur van de school te worden ingediend. Voor bepaalde omstandigheden kan vrij worden gevraagd. Hierbij moet gedacht worden aan: het voldoen van een wettelijke verplichting, zolang dit niet buiten de lesuren kan:
De volgende situaties zijn geen ‘andere gewichtige omstandigheden’ en extra verlof wordt hiervoor niet verleend:
4. Gewichtige omstandigheden (art.14), meer dan 10 schooldagen per schooljaar
Een verzoek om extra verlof in geval van gewichtige omstandigheden op grond van artikel 14, lid 3 van de Leerplichtwet 1969 voor meer dan 10 schooldagen per schooljaar dient minimaal 6 weken tevoren, via de directeur van de school, aan de leerplichtambtenaar van de woongemeente van de leerling te worden voorgelegd. Het verlof kan bijvoorbeeld worden verleend indien:
Ongeoorloofd verzuim
Verlof dat wordt opgenomen zonder toestemming van de directeur of de leerplichtambtenaar wordt gezien als ongeoorloofd schoolverzuim. De directeur is verplicht dit aan de leerplichtambtenaar te melden. De leerplichtambtenaar beslist of er proces-verbaal wordt opgemaakt.
Vragen?
Mocht u nog vragen hebben, neemt u dan contact op met de directeur van de school of met de leerplichtambtenaar.
* Uit jurisprudentie blijkt dat bij het begrip "specifieke aard van het beroep" met name dient te worden gedacht aan seizoensgebonden werkzaamheden, resp. werkzaamheden in bedrijfstakken die in de zomermaanden een piekdrukte kennen, waardoor het voor het gezin feitelijk onmogelijk is om in de reguliere schoolvakanties op vakantie te gaan. Het moet redelijkerwijs voorzien zijn (en/of worden aangetoond) dat een vakantie in de reguliere schoolvakanties tot onoverkomelijk bedrijfseconomische problemen zal leiden. Slecht het gegeven dat gedurende de schoolvakanties een belangrijk deel van de omzet wordt behaald is hierbij onvoldoende.